duminică, 22 ianuarie 2012

Obiceiuri greşite

1. Dusul zilnic
Poate face foarte mult rau, mai ales daca e facut cu apa fierbinte si sapunuri tari. Cei mai multi dintre noi nici macar nu au nevoie de un dus zilnic, iar pielea poate fi distrusa de atâta ferventa spalare: fie se va usca si va crapa de uscaciune, caci dusul o lasa fara grasimile ei protectoare, fie o poate conduce la infectii cutanate, cauzate de lipsa acelorasi grasimi protectoare. Sfat: daca tot faci dus zilnic, macar fa-l cu apa ceva mai rece.
2. Opt ore legate de somn
Mitul spune ca face bine si la frumusete, si la sanatatea nervoasa. Da, dar asta nu înseamna ca daca nu dormi opt ore legate faci ceva rau. Pe lânga faptul ca oamenii pesterilor ar fi fost mâncati de vii noaptea daca ar fi dormit tun opt ore, obiceiurile strabunilor nostri nu tocmai îndeparatti arata ca cele opt ore pot fi adunate din noapte si zi cu rezultate la fel de bune. Ei dormeau doua ore înspre seara, apoi luau cina, mai stateau cu familia si prietenii, mergeau la culcare la miezul noptii, dormeau trei-patru ore neîntrerupt, apoi se trezeau sa-si faca rugaciunile si sa reaprinda focul în casa, dupa care mai dormeau doua ore pâna se crapa de ziua. Cu totul, adunate, vreo sapte ore de somn. În plus, chiar si un pui de somn de numai un sfert de ora furat poate fi la fel de eficient ca o ora de somn din timpul noptii. Totul este sa ne ascultam corpurile, ele ne vor spune când si de cât somn avem nevoie.
3. Clatitul gurii dupa spalatul pe dinti

E unul dintre cele mai mai mari pacate, întrucât apa ia stratul de fluor protector pe care pasta îl pune pe dinti, care altfel ar adauga ore întregi de protectie. Ideal este sa nu te clatesti dupa ce te-ai spalat pe dinti si sa nu manânci si bei nimic macar o jumatate de ora. Mai greu la început, usor o data ce-ti intra în obicei. Apoi, nici spalatul pe dinti imediat dupa ce ai mâncat nu e sanatos, întrucât acizii din mâncare slabesc emailul dintilor, pe care si periuta, prin frecare, îl mai slabeste putin. Cel mai bine e sa te speli pe dinti înainte de a mânca si sa te împrospatezi cu o apa de gura dupa ce ai mâncat.
4. Statul pe WC
E nesanatos pentru sistemul digestiv, specialistii spunând ca pozitia fireasca si cea mai eficienta este ghemuit, de aceea celor cu probleme gen constipatie si nu numai li se recomada sa stea pe WC, da, dar cu ceva sub picioare, care sa li le înalte si astfel sa-i aduca în pozitia ghemuit.
5. Curatenia în casa
Studiile arata ca cei care se ocupa de casa fac tensiune si asta nu din cauza curateniei propriu zise, ci din cauza stresului adaugat acesteia. Grija ca lucrurile trebuie puse în timp util în ordine tot timpul produce mult stres, concretizat în timp în tensiune înalta, spre deosebire de partenerii care nu au grija de casa si a caror tensiune se pastreaza normala.
6. Respiratul
Toata lumea are impresia ca stie cum sa respire si cum altfel se face acest lucru decât asa cum îl fac toti adultii. Caci aici sta diferenta. Adultii respira din piept, o respiratie superficiala, care nu acopera necesarul de oxigen organismului, spre deosebire de bebelusi sau yoghini care respira profund, pâna în abdomen, împingându-l de fiecare data cu aerul tras în piept.
7. Relaxarea dupa cina
Daca stai linstit pe canapea sau chiar tragi un pui de somn, organismul are tendinta sa transforme substantele hranitoare primite din mâncare în grasime. De aceea, cea mai mare masa a zilei ar trebui sa fie micul dejun sau, în cazul în care e cina, ar trebui compensata cu o plimbare de macar 20 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.